NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

A kullancscsípés veszélyei

2010.11.05.

A kullancscsípés veszélyei

 
Babesiosis
Hazánkban egyre növekvő jelentőségű a kutyák Babesia canis okozta betegsége. Ezek az egysejtűek a legfontosabbak a kullancsok terjesztette kórokozók között.
Az állatokon észlelhető első tünetek a kullancs megtelepedését követő 18-36 óra múlva jelentkeznek. A betegek lázasak, étvágytalanok és sokat isznak. Ezek a tünetek a betegség túlheveny formáját kísérik.
A kutyababesiosis leginkább jellemző és leggyakoribb formája a heveny alak. A lappangási idő 2-7 nap.
Jellemző tünetek: nyálzás, porcelánfehér kötőhártyák, szapora pulzus. A vizelet kezdetben borostyánsárga, később vörösesbarna vagy kávébarna színű. A kutya bélsara jellegzetesen kenőcsös állagú és sárgásbarna színű. A sárgaság ritka, ha van, akkor enyhe lefolyású.
Mivel maga a kórokozó a megbetegített állat oxigénszállításért felelős vörösvérsejtjeiben szaporodik, gyakran alakul ki a különböző szervekben, szövetekben oxigénhiányos állapot. Ennek következtében jelentkezhet szövődményként heveny veseelégtelenség, májelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, immunhaemolyticus anaemia, stb.
 
Gyógykezelés
A betegség gyógykezelése a kórokozó elleni kezelésen, ha szükséges, a súlyos vérveszteség pótlásán és a kiegészítő kezelésen alapul.
Döntő fontosságú a fertőződés idejében történő felismerése, és az azonnali állatorvosi ellátás, mely ebben az esetben három injekcióból álló kezelést jelent.
A vérpótlás csak a súlyos vérszegénységgel járó esetekben, illetve egyes szövődmények kezelése során válik szükségessé.
A betegség kiegészítő kezelése változatos, alapvetően a fennálló szövődmények határozzák meg (glükokortikoidok, folyadékpótlás).
 
Megelőzés
A tudomány jelen állása szerint a betegség ellen vakcina nem áll rendelkezésre. Ezért kiemelkedő fontosságú a kutyababesiosis megelőzésében a fertőződés megakadályozása.
A fertőződés ellen -hatékony védőoltás hiányában- a kullancsok életterének elkerülése, valamint különféle kullancsellenes készítmények (spot on, pour on, nyakörv) használata javasolt.
 
Kutyák Lyme betegsége
A Lyme-kór mint önálló betegség 1975 óta ismert. A betgség kórokozói a Borrelia burgdorferi genocsoportba tartozó spirocheta baktériumok.
A kórokozó vektorai kullancsok, a kutyák (ill. egyéb állatok és az ember) fertőződése a vektor nyálának közvetítésével jön létre. A kórokozók rendszerint a behatolás helyén, a bőr alatti kötőszövetben szaporodnak és innen jutnak el, rendszerint a kötőszövetbeni vándorlás útján a szervezet egyéb részeire.
A behatolás helye körül embereken következetesen megjelenő bőrelváltozás az erythema chronicum migrans kutyákon gyakorlatilag nem detektálható.
Jellemző tünetek:
-a fertőzött állatok 95%-a tünetmentes
-ízületgyulladás (ált. először a kullancscsípés helyéhez legközelebb eső, később egyéb ízületekben is)
-láz
-anorexia
-Lyme-nephropathia
-neuroborreliosis?
 
Laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok
Ezek az eljárások (szerológiai vizsgálatok, hagyományos ELISA, IFT) a teljes baktériumsejtfal elleni antigéneket mutatják ki, és a vizsgálatok az infekció napjától számított 3-4 hét elteltével lesznek pozitívak.
Hátrányuk, hogy gyakoriak a keresztreakciók más baktériumokkal (Spirochetákkal, Leptospirákkal), illetve nem képesek a vakcinázás okozta áthangolódást a természetes fertőzéstől megkülönböztetni.
 
Gyógykezelés
A megfertőződött állatokat általánosságban minimum 4 hétig szükséges kezelni antibiotikummal. A baktériumok teljesen nem minden esetben eliminálhatók, bár számuk jelentősen csökken a kezelés hatására. Ha a kezelés után maradnak életképes baktériumok későbbiekben fellépő immunszuppresszió (pl. glükokortikoid kezelés) hatására a betegség kiújulása várható.
 
Védekezés vakcinával
A vakcinák hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a kullancs középbelében tartózkodó baktériumokhoz ellenanyagok kapcsolódnak, mintegy bénítják a kórokozókat és nem engedik átjutni a kutya szervezetébe. Amikor a kullancs vért szív az oltott kutyából, az eb keringésében jelen lévő ellenanyagok még a vérszívó szervezetében mozgásképtelenné teszik a kórokozót, amely így nem tud eljutni a kullancs nyálmirigyébe és nyelőcsövébe, ahonnan a kutya szervezetébe kerülhetne. Ebből következően a keringő ellenanyagok szintjét folyamatosan magasan kell tartani és az éves ismétlő oltásokról nem szabad megfeledkezni.
 Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu