NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

Rágcsálók és házi nyúl

2010.11.04.

Otthon tartott házi kedvenceink egyik kevésbé idő- és helyigényes csoportját nagyon sokféle apró állatka alkotja. Hiába tartoznak rendszertanilag egy családba, hosszú és egészséges életet csak akkor biztosíthatunk számukra, ha figyelembe vesszük egyéni, faj specifikus szükségleteiket.

Táplálkozás tudományi szempontból ezeket a kedves kis élőlényeket tulajdonképpen elhelyezhetnénk egy sorozatban, amelynek egyik végén a kevésbé igényes szíriai aranyhörcsög, másikon a csak szigorú szabályokkal egészségesen tartható tengerimalac és törpenyúl különböző fajtái helyezkednek el.

Legelőször taglaljuk azokat a tartási információkat, amelyek minden fajra jellemzők.

Fogazatuk állandóan növekszik, ezért ébren töltött idejük nagy részében rágnak. Nagy mennyiségű cellulózt tartalmazó eledelük erőteljesen koptatja fogaikat, ha nem növekedne állandóan a fogazatuk, akkor hamar tövig kopna. A helytelen táplálás a folyamatos fogkoptatás elmaradása miatt veszélyes. Ha rosszul kopik a fogazat, akkor félrenövés alakul ki, és helyes irányba állítani nehéz, sokszor lehetetlen. Minden rágcsáló rendelkezik némi alapvető intelligenciával, így lehet, sőt javasolt velük foglalkozni! Szeretik a rendszeres futtatást, jól kézhez szoktathatók. Terráriumukba érdemes mókuskereket betenni, mert mozgásigényüket jól szolgálja. Tespedtségük gyakran betegségekhez vezet: Ha társsal tartják őket, akkor kevesebb foglalkozást igényeinek: Azonban meggondolandó, mert némelyek verekedősek lehetnek, mások pedig végeláthatatlan szaporodásba kezdenek.
Minden rágcsáló előtt legyen friss víz!
Nézzük őket sorban:

SZÍRIAI ARANYHÖRCSÖG: Kényelmesen berendezett akváriumban, vagy ketrecben, különösebb diétás megkötés nélkül tartható. A hiedelemmel ellentétben vízre neki is szüksége van!
Magokat, zöldségeket kaphatnak minden mennyiségben, biztosan nem fogja „betegre enni" magát. Elraktározza a kapott ennivalót és beosztja. Bélflórájának a magok nem ártanak. Természetesen a tévesen értelmezett szeretetből adott keksz, csoki és egyéb nasi neki is káros. Lehet előtte folyamatosan az étel. A zöldségféléknél a romlandóságot figyelembe kell venni, hiszen higiéniailag sem helyes a bomló étel az állat környezetében. Ritkán adható egy-egy lisztkukac, vagy sonkadarabka is. Tojás, sajt és túró kis mennyiségben szerepelhet az étlapjukon, heti egy alkalommal.

EGÉR ÉS PATKÁNY: Hasonló táplálási igénnyel rendelkeznek, mint a hörcsögök, de ők könnyen túletethetők. Számos elhízáson alapuló betegségükről tudunk, így óvakodjunk a bőkezűségtől
A különbség _az, hogy több fehérjét igényelnek, mint a hörcsögök. Ez kevés túróval, sonkával, lisztkukaccal oldható meg, heti két-három alkalommal.

DEGU: Ők fehérjét alig igényelnek, körülbelül annyit, mint a hörcsögök. Rostigényük nagy, így mindig legyen előttük friss széna. A magvakat nem helyes túlzásba vinni, mert könnyen elhíznak. A kevés rost, sok mag a bélflórájukra nézve káros, ami immunzavart okozhat, így leggyakrabban a légzőszervrendszerük károsodik, ami igen érzékeny. A helytelen rostarány a fogazat rossz kopásával jár, ennek következménye a széna megtagadása, mivel fájdalmas a rágás. Végül rendszeresen vágni kell a minduntalan túlnövekvő fogaikat. Az állandó állatorvosi gyötrés tovább rombolja immunrendszerüket. Stressz érzékenységük kifejezett, a rágcsálók közül a leggyengébb tűrőképességűek. A rosszul nőtt fogazat fájdalma miatt gyakran idegrendszeri eredetű betegségekben szenvednek. Fontos még megjegyezni, hogy nagyobb cukortartalmú gyümölcsöt nem kaphatnak, sem édes süteményt, vagy más nyalánkságot, mert anyagcsere folyamataik nagyon érzékenyek a cukorbevitelre. Zöldségeket mindig jól mosottan kaphatnak, mert a földben lévő baktériumokra érzékenyek.

CSINCSILLA: Fehérjeigényük nem teszi szükségessé állati eredetű kiegészítő adását: Annál inkább rostigényesek. Természetesen mindig legyen előttük jó minőségű széna. A széna fő minőségi kritériumai: érdemes megfogadni, mert a legnagyobb mennyiségben ezt fogyasztják a csincsillák, nyulak és tengerimalacok. A jó széna friss illatos és haragoszöld. Tartalmaz szélesebb és keskenyebb levelű fűféléket. A pillangós virágzatúak (a lóherealakú levéllel rendelkező szénaalkotók) aránya maximum 30 százalék lehet. A sárgás széna állott, nem etethető. Ha a szénában sok az apró, fekete pontocskát tartalmazó fűszál, akkor az gombás, veszélyes lehet, így etetése tilos. A zacskó alján ne legyen sok poros törmelék. Ne tartalmazzon ismeretlen, más növényt, kivéve a feltüntetett kiegészítő szénaalkotókat (mint a gyógynövények: maximum 10 százalékban). Földdel szennyezett táplálékra még érzékenyebbek, mint a deguk. Magkeveréket előttük hagyni nem helyes, napi igényük egyedenként egy-egy kávéskanálnyi. Ha nem híznak el, zöldségek, gyümölcsök előttük lehetnek. Óvatosan kell bánni az olajos magvakkal, mert ez is gyors súlygyarapodáshoz vezethet.

TENGERIMALAC ÉS NYÚL: A két legkényesebb faj. Bármelyikiekről van is szó, nagyon fontos betartani az alábbi szabályokat. Legfontosabb és legoptimálisabb táplálékuk a széna (fokozatos átszokatással fűfélék) és a víz. A fokozatosság 7-8 napot jelent. Tavasszal ennyi idő alatt lehet szénaetetésről átállítani az egész napos gyepen történő legeltetésre. Emésztőrendszerüknek a széna cellulóztartalmára van szüksége, mivel cellulózbontó baktériumokkal van tele a vastagbelük, és ezek rendes táplálásához állandó rostutánpótlás szükséges. Sót, ha kevés rostot esznek, akkor energiaigényüket magvakkal pótolják. Ez könnyen -emészthető szénhidrát, ami tönkreteszi az optimális baktériumflórát. Ennek következtében állandó méreganyag-felszabadulás alakul ki az állatok belében. Ezt tetézi az, hogy a magvak tejsavasan erjednek és ez is mérgezi a rágcsálót belülről. Felmerül a kérdés, hogy miért nem azt eszik, amire szükségük van? Mert a házinyúl őse az üregi nyúl, egész életét ftives pusztán töltötte. Állandó evésre volt szüksége, hogy energiaigényét kielégítse. 14a-talált egy-két fűmagot azt gyorsan megette. Így ha valami ízletesebb adódik számára mint a fu, abból gyorsan jól belakmározik. Rendszeresen találkozunk olyan nyúllal, aki csokoládét eszik ha talál, akár egy egész táblával is. Ők úgy felpuffadnak;-hogy ritkán tudunk rajtuk segíteni. A fogazatuk optimális kopását csak a fűfélék rostjai tudják biztosítani. Az állatkereskedésekben kapható fogkoptató eszközök, valamint a száraz kenyér ártalmasak és nem hatékonyak!

Magvakból (búza, zab, rozs, árpa) naponta egy kiskanállal kapjanak. Zöldség, gyümölcs napi kétszer fél órát lehet előttük. Óvakodjunk a nagyon édes gyümölcsök adásától.

 

 
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu