NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

Kedvencünk fogkövességéről

2010.11.04.

A fogkövességről
Ahogy az embereknél a fogszuvasodás, a kutyáknál és a macskáknál a fogkövesség a legelterjedtebb szájüregi probléma. A fog- és fogínyápolás az embereknél alapvető higiéniai szükséglet, és ennek kedvenceinknél is így kellene lennie.

Miért gyakoriak kedvenceink fogászati megbetegedései napjainkban?
A kutyák és a macskák szocializálódásával párhuzamosan ősi étkezési szokásaik is megváltoztak. A konyhai maradékok, a lágy, kásaszerű eledelek nem kényszerítik kedvenceinket elegendő rágásra, a termelődő nyál mennyisége és minősége is megváltozik, ezért elmarad a szájüreg és a fogak alapos öntisztulása.

A fogászati megbetegedések előfordulása
A foglepedék és a fogkő elsősorban idősebb korban, kutyáknál 3 éves kor felett alakul ki, de olykor a tejfogakon is megjelenhet. Bizonyos fajták esetén különösen gyakran okoz problémát. Kutyák közül sűrűn érintettek a kistestű fajták képviselői, például a tacskók, uszkárok, míg macskák közül a perzsamacskák.


Árulkodó jelek
A tulajdonosnak leggyakrabban az állat rossz lehelete tűnik fel A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, a darabos és száraz ételféleségeket gyakran nem fogadja el Előfordulhat, hogy kedvencünk szemmel láthatóan éhes és nagy lendülettel neki is lát táplálékának, azonban a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy Fájdalmas fogakra utalhat, ha az állat megpróbál egy oldalon rágni, esetleg az etetésen kívül is üres rágómozgásokat végez, vagy mancsával kaparja a pofatájékot.

Az egészséges fogíny
Az egészséges fogíny halvány rózsavörös, esetleg sötéten pigmentált lehet A foghús szilárdan, biztosan körülzárja a fogakat

A beteg fogíny és fogmeder
A foglepedék okozta elszíneződés és a fogkő rendszerint a szemfogakon, majd az előzáp- és zápfogakon mutatkozik, de nem kíméli a metszőfogakat sem A szilárd konzisztenciájú, okkersárga vagy barna-fekete színű fogkő először az íny közelében, majd az íny alatt is létrejön Megjelenik a fogak pofai, ajaktájéki és nyelvi felületén is, gyakran egész fogcsoportokat beborít.

A gyulladásos fogíny duzzadt, kivörösödött, érintésre, dörzsölésre vérezhet A fogkővel érintkező szájnyálkahártyán fekélyek keletkeznek A fogak az íny sorvadása miatt meghosszabbodottnak tűnnek, kapcsolatuk a fogmederrel meglazul, mozognak, majd végül maguktól kihullanak A fedetlen foggyökér a fogkövek felületén levő nagyszámú baktériumtól könnyen fertőződik, ami tályogok kialakulásához vezethet

A bakteriális gyulladás és a fogkövesség miatt az állat szájszaga kellemetlenné válik.


A fogbetegségek következményei
A helyi következményeken túl az elhanyagolt fogazat a szervezet egészét is veszélyezteti A fogágy gyulladásos folyamataiban rengeteg igen agresszív baktérium vesz részt Ezek a kórokozók nagyon könnyen betörnek a véráramba, szétszóródnak az egész szervezetben, majd számos szervben megtelepednek. Ezért a fogmedri betegségek megelőzése rendkívül fontos a kedvencek általános egészségi állapotának fenntartásábanA fogászati betegségek gyógykezelése
A kezelésnek a fennálló fogkövesség megszüntetésére és a további plakk-képződés elkerülésére kell irányulnia A sikeres kezelés érdekében az állator¬vosnak és a tulajdonosnak szorosan együtt kell működnie Az állatorvos eltávolítja a fogkövet, kezeli a gyulladt fogínyt és sok esetben rákényszerül a beteg fog eltávolítására is A későbbi fogkőképződés elkerülése érdekében fontos szerep jut az otthoni gondozásnak is.

A már kialakult fogkövet el kell távolítani Mivel ez az állatok számára is kellemetlen érzés, még a legkezesebb és legfegyelmezettebb állatokat is bódítani kell a beavatkozáshoz A bódításra azért is szükség van, hogy a nehezen elérhető hátsó fogakat, a fogak nyelvi felületét is tokéletesen meg lehessen tisztítani.

A működő ultrahangos készülék hangját az éber állatok nem nagyon tolerálják Ezek után szükség van még a szájüreg mikroflórájának helyreállítására is Ezt nyálon át kiválasztódó antibiotikum tablettákkal vagy pasztákkal érhetjük el Rutinszerűen használt szer például a Stomorgyl tabletta, de használható még többek között a Klion tabletta, a Gingisan kenőcs, vagy a Gingimed gél is.A megelőzés lehetőségei
Az állatorvos az éves oltásokkal egyidejűleg ellenőrzi az állat fogazatát, bizonyos esetekben azonban javasolt lehet az ennél gyakoribb fogászati kontrollvizsgálat

Sokat segíthet a rendszeres fogmosás, bár ezt a legtöbb állat még saját gazdájától sem viseli el Leginkább csak akkor kivitelezhető, ha kedvencünket már kölyökkorától kezdve hoz¬zászoktatjuk Kaphatók már kutya-macskafogkrémek és különböző, például ujjra húzható fogkefék kedvenceink számára.

Ennél egyszerűbb és hatásosabb étkezés után erre a célra kifejlesztett rágnivalót adni, ami rendszerint olyan ízletes, hogy jutalomfalatként is adható Az újabbak már nemcsak mechanikusan tisztítják a fogakat, hanem olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a fogkő kialakulását (pl Dentizahn rágószalag kutyáknak vagy Dentizahn rágóhenger macskáknak)

Kutyák részére létezik a Doggyfrice tabletta, ami enzimkomplex tartalma révén a plakk-képződés okait szünteti meg, és ezáltal korlátozza a fogkő képződését Az ízesített tablettát adhatjuk jutalomfalatként, akár folyamatosan, akár kúraszerűen Hasonló elven működik a macskáknak adható
Orozyme oral paszta, amit naponta kell vagy közvetlenül az állat szájába juttatni vagy belekeverhetjük kis mennyiségű eledelbe is.

Léteznek speciálisan kialakított tápok, amelyek mikroszemcse tartalmuk következtében egyrészt mechanikusan biztosítják a fogak tisztulását, másrészt kedvezően befolyásolják a termelt nyál mennyiségét és minőségét (pi Hill's t/d kutyáknak, Hill's Oral Care macskáknak)

A már említett Gingisan kenőcs különösen súlyos, vissza-visszatérő fogkövesség esetén jó megelőzésre, mivel hosszan tartó antibakteriális és gomba ellenes hatást képes kifejteni.

 

 
Egészséges fogíny   Enyhén duzzadt, kezelésre szoruló fogíny
     
   
Ultrahangos fogkő-eltávolítás előtt   Ultarahangos fogkő-eltávolítás után

 


Hasonlítsa össze kedvence fogazatát a képeken láthatókkal és válaszoljon az alábbi kérdésekre:

  • Kipirult vagy duzzadt a fogíny?
  • A fogak meghosszabbodottnak tűnnek?
  • Tapasztalt állatánál fokozott nyálzást, esetleg véres nyálfolyást?
  • Észlelt kedvence fogazatán fogelszíneződést vagy fogkövet?
  • Feltűnt már, hogy kedvence mintha csak egy oldalon rágna?
  • Kutyája/cicája inkább csak lágy eleséget fogyaszt, a szilárdat nem eszi meg?
  • Előfordult már, hogy az állat mancsával a pofatájékát kaparta?
  • Zavaró kedvence lehelete?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikére igennel felelne, lehetőleg azonnal forduljon állatorvoshoz és vizsgáltassa meg kedvence fogazatát!
 

 
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu