NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

Idősödő kedvenceink

2010.11.04.

A várható élettartamról Az utóbbi évtizedekben kedvenceink élettartama a kedvezőbb éle minőségnek es az állatorvos-tudomány fejlődésének köszönhetően látványosan nőtt. Az életkor előrehaladása és az öregedés között szoros összefüggés van, ugyanakkor a folyamatot számos tényező befolyásolja, emberben és állatban egyaránt. Kedvenceink várható életkorát illetően jelentős különbségek vannak, ezek kutyáknál elsősorban a fajtából, az állat testnagyságából adódnak, míg macskák esetében a tartási mód a legdöntőbb.

Kutyák: A közfelfogás szerint a kutya 1 életéve 7 emberévnek felel meg. Ez a közelítés azonban csak a középtermetű (20-25 kg közötti) kutyáknál tekinthető viszonylag jónak. A kistestű (10 kg alatt) fajták 9-13 évesen számítanak idősödőnek, a közepes testűek (11-25 kg között) 9-11 évesen, a nagytestűek (26-45 kg) 7-10 évesen, míg az óriás fajták

Macskák: A kijáró, sokat a szabadban tartózkodó, verekedő cicák már akár 5 éves koruktól idősnek számítanak, míg a lakásban élőket inkább csak 10 éves koruktól tekintjük öregnek. A jelentős különbséget az okozza, hogy a lakásban alig érvényesülnek azok az egészségkárosító hatások (verekedésekből származó sérülések, balesetek, vírusos és egyéb megbetegedések, stb.), amelyek a szabadban élők szervezetét évről-évre megterhelik és koptatják.Miről vesszük észre, hogy öregszik a kedvencünk?

Az öregedés a különböző szervek működésének többé- kevésbé lassú, de folyamatos csökkenésével jellemezhető. Az állat életkorának előrehaladtával elérkezik az idő, amikor a gazdi bizonyos apró jelekből már egyértelműen következtetni tud arra, hogy kedvencén bizony kezdenek látszani az idő nyomai. Feltűnik, hogy kedvencünk egyre többet alszik, nem figyel fel a halkabb zörejekre, késve veszi észre mozdulatainkat. Előfordulhat, hogy először csak néha-néha, majd egyre gyakrabban vét a szobatisztaság ellen. Sok kutya esetében figyelhető meg, hogy elfelejt olyan dolgokat, amit korábban tudott. Nem szabad azonban egy kézlegyintéssel elintéznünk a dolgot, a jeleket az állat magas életkorának tulajdonítva. Gondos odafigyeléssel ez az állapot valószínűleg még sok tekintetben javítható, hiszen a gazdi és az állatorvos közös célja az idősödő állat egészségének megőrzése és életminőségének javítása. Ebből a szempontból a megelőző szűrővizsgálatoknak kiemelt jelentőségük van. Egy betegség kialakulását megelőzni ugyanis mindig könnyebb, mint megvárni, amíg az panaszokat okoz. Másrészt az elváltozás kimenetelét nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen stádiumban diagnosztizálták.

 

 

A leggyakoribb időskori problémák

Az elhízás, különböző szív- és keringési megbetegedések, vese-és májproblémák, fogászati megbetegedések, mozgatószervi elváltozások, anyagcsere és hormonális zavarok, daganatos megbetegedések, emésztőszervi rendellenességek, viselkedészavarok és az érzékszervek megbetegedései idős korban gyakran előfordulnak.

Ha a következő tünetek bármelyikét észleli kedvencén, forduljon mielőbb állatorvoshoz: 

elhízás, túlsúly testsúlyvesztés étvágy megnövekedése vagy csökkenése kellemetlen lehelet fogkövesség fokozott vízfogyasztás, gyakoribbá váló vizeletürítés nehezített és/vagy szapora légzés, köhögés hastérfogat megnagyobbodása fáradékonyság, csökkent mozgáskedv merev, fájdalmas mozgás elváltozások a szemen szőr- és bőrproblémák nehézkes széklet vagy vizeletürítés növedékek, csomók a test különböző területein viselkedésváltozások

 

Mit tehetünk korosodó kedvencünkért?

Az öregedési folyamatok egyúttal a szervek működésének fokozatos romlását, csökkenését jelentik. A szervezet tartalék kapacitásának köszönhetően a csökkent szervi működés következményei bizonyos ideig a gazdi számára észrevétlenek maradnak, egy adott mértéket elérve azonban már panaszokat okoznak. A különböző kiegészítő szűrővizsgálatok segítségével sok esetben fény derülhet egy kezdődő elváltozásra, amely a korai stádiumban felismerve lassítható vagy megakadályozható, hogy tünetekben is jelentkezzen. Az öregségi, ún. geriátriai szűrővizsgálatok elvégzése általában 7 éves kortól javasolt, még akkor is, ha az állat panaszmentes. Az állat egészségi állapotától függően a fizikális klinikai vizsgálaton kívül, annak eredményétől is függően, sor kerülhet egyéb kiegészítő vizsgálatokra is: vizeletvizsgálat, vérvizsgálat, bélsárvizsgálat, röntgenvizsgálat, ultrahang, elektrokardiogram (EKG).
Vizeletvizsgálat: Nemcsak a vesék és a húgyhólyag, húgyutak állapotáról kapunk tájékoztatást, hanem anyagcserezavarokra és hormonális elváltozásokra is fény derülhet.
Bélsárvizsgálat: Az emésztőszervek működéséről, a tápcsatorna állapotáról, bélélősködő fertőzöttségről szolgáltat információt.
Vérvizsgálat: A vérkép (vér sejtes elemeinek mennyiségi és minőségi adatai) tájékoztat a vörösvérsejtek számáról, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról, lappangó fertőzésekről, a szervezet ellenálló képességéről, a véralvadási folyamatokról, autoimmun megbetegedésekről, allergiás folyamatokról stb. Rengeteg információt szolgáltat arra vonatkozóan is, hogy miként reagál az állat a már folyamatban levő kezelésre. A vér biokémiai paraméterei a belső szervek működését jelzik, segítenek a máj, vese, hasnyálmirigy állapotának ellenőrzésében. Gyakran a biokémiai vérvizsgálat során derül fény elsőként egy kezdődő anyagcserezavarra, vagy hormonális elváltozásra.
Röntgenvizsgálat: nemcsak a csontos vázról ad közvetlen információt, de a belső szervek megbetegedései esetében is fontos diagnosztikai módszer.

Segítségével megbecsülhető bizonyos szervek (pl. szív, tüdő, máj, vese, gyomor, lép, csontok, húgyhólyag stb.) alakja, mérete, helyeződése. Jelzi a testűri folyadék- és gázfelhalmozódást, bizonyos idegentesteket, daganatokat. Kontrasztanyag alkalmazásával nem csak adott pillanatban ábrázolhatjuk a röntgenfelvétel segítségével a belső szerveket, hanem azok működéséről is nyerhetünk információt (a gyomor- és bélcsatorna mozgásairól, a vese és a kiválasztó-szervek működéséről stb.).
Ultrahang: A hasi szervek és a szív megbetegedéseinek gyanúja esetén alkalmazott kiegészítő vizsgálati eljárás, segítségével az elváltozott szervből szövettani vizsgálatra mintavétel is kivitelezhető. Fontos szerepe van a szív üregrendszerének működés közbeni megfigyelésében is.
EKG: A szív rendellenes működésének kiderítése érdekében, ritmuszavarok azonosítása miatt alkalmazott vizsgálati eljárás.
Citológiai és / vagy szövettani vizsgálatok: A testen észlelt különböző duzzanatok, növedékek, valamint az elváltozott belső szervek esetében azok eredetének tisztázására, és az elváltozás jellegének meghatározására alkalmazzuk. Segítségével például meghatározható, hogy egy "daganatos" elváltozás jó vagy rosszindulatú-e. A belső szervek esetében ultrahangvezérelt mintavételre van szükség.
Egyéb kiegészítő vizsgálati eljárások még az EEG (elektroencephalogram, az agyműködés vizsgálatára), MRI (mágneses rezonanciás képalkotás), CT (komputertomográfia), és a különböző endoszkópos vizsgálatok. Ezek azonban részben költséges voltuk miatt még nem terjedtek el rutinszerűen, csak speciálisan felszerelt állatorvosi klinikákon van lehetőség elvégzésükre.

A szervek "elöregedéséből" származó betegségek általában nem gyógyíthatóak, de gyógyszeres kezeléssel és megfelelő diéta és étrend segítségével panaszmentessé tehetők. Ezért fontos a rendszeres időközönként ismételt állatorvosi vizsgálat. A kontrollvizsgálatok eredményeit a korábbi eredményekkel összehasonlítva képet kaphatunk arról, hogy az eltelt idő alatt mennyire volt hatékony a kezelés, szükség van-e változtatásokra.
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu