NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

Amit a cicák ivartalanításáról tudni érdemes

2010.11.05.
Amit a cicák ivartalanításáról tudni érdemes…
 
A macskafélék rendkívül szaporák, 2-3 éven belül a nőstény macska képes akár 300 utódot a világra hozni. Az ivartalanítás kiváló módja a macskaszaporulat szabályozásának.
A mindennapi használatban a kasztráció, sterilizálás és az ivartalanítás szó azt jelenti, hogy a nőstény illetve kandúr macskák műtéten esnek át, ami megakadályozza további szaporodásukat.
Nőstény macskák esetében:
-Időszakos sterilitás: Hormonális fogamzásgátló kezeléssel érhető el, melyet rendszeresen kell ismételni a folyamatos hatás érdekében (számos nem kívánt mellékhatás)
-Végleges ivartalanítás: sebészeti beavatkozás, melynek során altatás alatt kerülnek eltávolításra a nőstény macska petefészkei, illetve szükség esetén (korai vemhesség, méh elváltozásai) maga a méh is.
Kandúrok esetén:
-Végleges sterilizálás, vagy más néven kasztráció, melynek során mindkét herét eltávolítjuk a herezacskón keresztül.
 
Általában az ivarérettség bekövetkezte után (6-8 hónapos kor) kerül sor a műtétre, mely teljes altatásban történik, és rutinműtétnek számít.
 
Az ivartalanítás előnyei
-kétszeres élettartam: az ivartalanított macskák várható élettartama kétszer hosszabb, mint a nem ivartalanított macskáké (14-18 év). Ennek több oka van, többek között, mivel az ivartalanított macska kevésbé hajlamos az elkóborlásra, sokkal ritkábbak a harcban szerzett sérülések (harapás, karmolás és az általuk terjesztett fertőző betegségek), illetve az ivartalanított macskákban sokkal ritkábban fordulnak elő méhfertőzések, emlődaganatok.
-viselkedési szokások megváltozása: a nem ivartalanított kandúrok és az ivarzó nőstények erős szagú vizeletükkel megjelölik területüket. Ez a viselkedés az ivartalanítás után megszűnik, épp úgy, mint a folytonos nyávogás a párzási időszakban.
 
Az ivartalanítás változást okoz a hormonháztartásban, kedvencünk viselkedése megváltozik és a táplálékának követnie kell ezt a változást. Az ivartalanítás után a cicák hajlamosak többet enni, habár energiaigényük 30%-kal csökken. Az elhízás szempontjából a legkritikusabb szakasz a műtét utáni első két hónap. Ha a táplálék nem azonnal igazodik az ivartalanítás utáni állapothoz egy 4 kg-os macska könnyen felszedhet 2 kg-ot két hónap alatt.
Melyek az elhízás lehetséges következményei?
-cukorbetegség (Diabetes mellitus): az elhízás növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
-májbetegségek (pl.: májelzsírosodás)
-bélsárrekedés
-szív- és érrendszeri problémák
-korai ízületi megbetegedések
-az elhízás növeli a húgykövek kialakulásának kockázatát is. A kövér macskák kevesebbet mozognak, kevesebbszer kelnek fel inni, és így kevesebb vizeletet is ürítenek. Ezért a pangó vizelet koncentrálódik a húgyhólyagban, ami ideális körülményeket teremt a húgykövek kialakulásának.
 
Az ideális testsúly megőrzése tehát több okból is alapvető fontosságú. Ennek megőrzése érdekében célszerű a speciális gyógytápok etetése az ivartalanítás után, amilyen például a Royal Canin által fejlesztett magas fehérjetartalmú táp, melyben a zsír és a keményítő tartalom csökkentett, így megfelel az ivartalanított macskák speciális táplálási igényeinek, figyelembe véve az állatok korát és ivarát.
A megfelelő táplálás és a rendszeres testtömeg kontroll elvégzése után megnyugodhatunk, minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy ivartalanított kedvencünk élettartamát meghosszabbítsuk, életkörülményeit javítsuk és így még hosszabb ideig lehessen társunk, barátunk az életben.
 

A Neo-Vet Rendelő csapata 
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu