NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

A rettegett betegségek FeLV, FIV, FIP

2010.11.05.

A rettegett betegségek: FeLV, FIV és FIP

 
Leukózis (FeLV)
A macskák leukózisa nagyon elterjedt és roppant alattomos megbetegedés. A betegség lappangó jellege miatt inkább középkorú és idősebb állatok megbetegedése, mivel a macskák hónapokig, esetleg évekig nem mutatnak tüneteket, közben azonban a vírust testnedveikkel: nyállal és vérrel (verekedő kandúrok!), vizelettel, tejjel ürítik és fertőzik a többi macskát. A vírus nemi úton is terjed, a fertőzött anyák kölykei már fertőzötten jönnek a világra. Gyakran más fertőzésekkel (FIV, FIP) együtt fordul elő.
Maga a vírus kis ellenállóképességű, testváladékokban beszáradva is csupán néhány óráig életképes.
A vírusnak a szervezetben okozott kártétele széleskörű, a tünetek a megtámadott szervtől/szervrendszertől függően nagyon változatosak.
A betegség védőoltásokkal megelőzhető: a vakcina hatására egészséges állatban ellenanyag termelődik a teljes leukózis vírus ellen, és annak daganatképződés t kiváltó antigénje ellen is.
Kijáró vagy kertben élő, illetve más macskákkal tartósan érintkező állatoknál (pl. kiállítások, panziók, tenyésztés) a vakcinával történő védekezés feltétlenül ajánlott.
Az általunk javasolt oltási protokoll szerint az első két életévben három oltásra van szükség az alapimmunizáláshoz (egykomponensű leukózis elleni vakcina, egyéb oltásoktól eltérő időpontban beadva), majd évente emlékeztető oltás, ekkor akár már más oltásokkal összevonhatóan.
Az alapimmunizálás a következőképpen zajlik:
1.oltás 3 hét – 2. oltás 3 hónap – 3. oltás, majd évente emlékeztető oltás egy- vagy
többkomponensű vakcinával.
A leukózis elleni oltás előtt különböző szerológiai vizsgálatokkal érdemes meggyőződnünk arról, hogy macskánk még nem tünetmentes hordozó.
 
 
Macska-AIDS” (macskák immunszuppresszív vírus okozta fertőzése, FIV)
A tévhitekkel ellentétben ez az emberi AIDS-hez hasonló vírusos megbetegedés csak és kizárólag a macskaféléket veszélyezteti, a tudomány jelen állása szerint emberi fertőzést nem okoz. Nagyon sok hasonlóságot mutat a korábban már ismertetett FeLV-fertőzéssel. A betegség a fertőzött állatok vérével és nyálával terjed (karmolások, harapások), emiatt a kijáró, verekedő kandúrok a legveszélyeztetettebbek, de minden macska fogékony a fertőzéssel szemben. A lappangás itt is hónapokig-évekig eltarthat, emiatt inkább középkorú és idősebb állatoknál okoz panaszokat és elhullást.
Gyakori párhuzamos fertőzöttség is más vírusokkal.
A betegség gyanúja vérvizsgálattal igazolható.
Nem gyógyítható, a megbetegedett állatoknál csak tüneti kezelést alkalmazhatunk, általában minimális eredménnyel.
Megelőzésre vakcina nem áll rendelkezésre, ahogy az emberi AIDS esetében sem. Ennek oka, hogy a vírus gyorsan és könnyen változtatja a szervezet védekezését kiváltó antigénszerkezetét.
 
 
Fertőző hashártyagyulladás (FIP)
Gyakran előforduló, erősen ragályos betegség. A fertőzött állatok testnedveivel, vagy ún. ragályfogó tárgyak (etető-itatótálka, fekhely, de akár a gazdi ruházata, cipőtalp, táskák alja, kozmetikai kellékek, stb.) közvetítésével terjed, így csak lakásban tartott cicánk is megbetegedhet. A lappangási idő 2 hét – 4 hónap, a fertőződés általában egy éves kor alatt bekövetkezik. A betegség elhúzódó lefolyású, a tünetek megjelenésétől számítva az elhullás pár héten belül bekövetkezik. A tenyészetekben, menhelyeken élő és általában a tartósan összezárt állatok, valamint a FeLV/FIV-fertőzöttek veszélyeztetettebbek.
A FIP-et okozó, coronavírusok közé tartozó vírus szoros rokonságot mutat az enyhébb lefolyású bélgyulladást kiváltó coronavírussal. Valószínűsíthető, hogy a macskák a bélrendszeri elváltozásokat okozó vírussal fertőződnek és bizonyos részükben a vírus mutációjaként alakul ki a FIP-ért felelős vírus és ennek hatására a jellegzetes tünetek.
A betegség nem gyógykezelhető, kevésbé előrehaladott esetekben tüneti kezeléssel, vagy interferonokkal próbálkozhatunk ideig-óráig, de a kórjóslat íy is kétes-kedvezőtlen.
A megbetegedett állatokat társaiktól elkülönítetten, zártan kell tartani. Együtt tartott állatoknál fontos a macskavécék rendszeres és alapos fertőtlenítése, valamint az egy vécére járó macskák számát lehetőség szerint 2-3 állatban minimalizáljuk.
A vírus átlagos lakóhelyi körülmények között kb. 2-3 hétig életképes, de beszáradt bélsárban akár hat hétig is megőrizheti fertőzőképességét!
A kifejlesztett oltóanyag egészséges macskák orrba cseppentéssel történő vakcinázására szolgál. A vakcinázás célja, hogy a csak a felső légutakban elszaporodó vírus olyan erős sejtes immunválaszt váltson ki, amely megvédi a macskát az utcai vírustól. A vakcina hatékonyságával kapcsolatban eltérőek a tapasztalatok és a vélemények.
 
 
A „vírustesztekről” röviden:
Ezen tesztek elvégzése általában nem igényel heroikus beavatkozást, mindössze pár csepp vérre van szükség hozzájuk. A levett vért gyorsteszttel a helyszínen, vagy laboratóriumba továbbítva vizsgáljuk. Az eredmények a teszt típusától függően negyed óra vegy 1-2 nap múlva várhatók. Léteznek egyes és ún. kombinált tesztek is, melyek nem csak leukózis, hanem FIV (vagy FIP) fertőzöttség felderítésére is alkalmasak.
Mivel ezen tesztek többsége a szervezet aktuális ellenanyag-termelésén vagy a szervezetben aktuálisan jelen lévő vírusrészecskék (antigének) kimutatásán alapszik, előfordulhat, hogy az eredmény pontosítása érdekében a vizsgálat 6-8 héttel későbbi ismétlése válik szükségessé.
FIP gyanúja esetén a fertőzöttség a tünetek és a kórlefolyás, valamint a has- vagy mellűri folyadék vizsgálatával igazolható. Ennél a betegségnél a vérből történő szerológiai tesztek értékelése némi óvatosságot igényel, mivel a bélgyulladást okozó coronavírus-rokon miatt esetleg hibásan pozitív leletet kapunk nem FIP-es állat esetében is.
 
 
Mikor érdemes ezen teszteket elvégezni?
-utcáról/menhelyről befogadott állatnál, főleg ha már betegnek tűnnek, illetve másik cica várja őket otthon (erősen fertőző és gyógyíthatatlan betegségek!)
-ha bárhonnan új állatot viszünk a már otthon levők mellé
-krónikus, vissza-visszatérő, terápia-rezisztens panaszok esetében (mind a FeLV, mind a FIV immunrendszert gyengítő alapbetegségként megbújhat más, egyébként jól gyógyítható betegségek hátterében)
-utazás, panzió, kiállítás, „macskatársaságba” járás esetén
-vemhesítés, pároztatás előtt (nemi úton is terjed, anyaméhen keresztül is fertőződhetnek a leendő kölykök), tenyésztésre szánt állat vásárlása előtt
leukózis elleni oltási sorozat elkezdése előtt (vakcinától függ).
 
 
A gyógykezelésről (FeLV, FIV és a FIP):
Bár az állatorvos-tudomány az utóbbi években-évtizedekben rohamlépésekben fejlődik, a leukózis, a FIV és a FIP jelenleg nem gyógyítható betegségek.
Az az állat, amely egyszer már megfertőződött a vírussal, élete végéig hordozni és üríteni fogja azt, akkor is ha tüneteket akár hónapokig-évekig nem mutat, és emiatt veszélyt jelent a környezetében élő többi macska számára. A leukózissal/FIV-vel/FIP-pel fertőzött állatok esetében a felelős gazdi etikai kötelessége az állat mielőbbi ivartalaníttatása és zárt térben történő tartása a fertőzés továbbvitelének megakadályozása céljából!Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu