NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

A macskák alsó húgyúti betegségei

2010.11.05.
A macskák alsó húgyúti betegségei
 
A macskák alsó húgyutainak, azaz a húgyhólyagnak és a húgycsőnek a megbetegedései viszonylag gyakoriak. A rendellenességek közül a leggyakoribb a macskák steril vagy nem steril eredetű húgykövessége, amely gyakran másodlagos bakteriális húgyhólyaggyulladással, illetve húgyúti fertőzéssel jár együtt.
A háziállatokban, főleg a macskákban a vizelet nagyon koncentrált. A vizelet legfontosabb feladata, hogy eltávolítsa a szervezetből a véráramban felhalmozódott felesleges illetve toxikus anyagokat (karbamid, húgysav, kreatinin, nátrium, oxalát). A víz és az ásványi anyagok kiválasztásával fontos szerepet játszik a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában is. A vizelet a vesékben az ún. nefronokban keletkezik, majd a húgyvezetékeken át a húgyhólyagba jut, ahol tárolódik. A vizelési inger jelentkezésekor a vizelet a húgycsövön át távozik a külvilág felé.
Szemben az emberrel a kandúrok pénisze csontot is tartalmaz. Húgykövesség esetén a húgykövek elakadása a húgycső ezen szakaszán a legvalószínűbb.
 
A húgykövesség esetleges fennállására figyelmeztető jelek kedvencünknél:
-gyakrabban vizel, de kisebb mennyiséget, vagy csak cseppeket
-gyakran nyalogatja a nemiszervek környékét
-vizeletürítés közben erőlködik, fájdalmasan nyávog
-a vizelet rózsaszínes, utalva a vér jelenlétére
-étvágya csökken
-viselkedése megváltozik
 
Mi a húgykő?
A húgykövek a húgyhólyagban jelen lévő kristályok összetapadt halmaza, melyek összeállt kövek, vagy „csak” homok formájában okozhatnak tüneteket. Ezek a kristályok akkor jelennek meg a vizeletben, ha az telített ásványi anyagokkal, ionokkal. Ennek oka lehet az állat rendellenes anyagcseréje, vagy az, hogy az etetett táp miatt a vizelet kedvező körülményeket teremt azok képződéséhez.
 
Többféle húgykőtípus létezik. Megkülönböztethetünk:
-struvit kövek: gyakori, foszfát, ammónium, és magnézium ionokból keletkezik.
-Kálcium-oxalát kövek: a struvittal együtt az egyik leggyakoribb kőtípus
-Ammónium-urát kövek: viszonylag ritka
-Cisztin kövek: ritkák
 
Általánosságban a következő tényezők játszanak szerepet a húgykövek kialakulásában:
-a vizelet savassága (pH): Kutyákban és macskákban a vizelet normálisan savas. Egyes tápok lúgossá változtathatják a vizelet kémhatását, elősegítve ezzel a lúgos vizeletben képződő struvit kövek kialakulását.
-Az ásványi anyagok koncentrációja a vizeletben: a kristályok (melyekből a húgykövek keletkezhetnek) különböző molekulákból képződnek, melyeknek vizeletben lévő koncentrációját a táplálék közvetlenül befolyásolja. Például a táp alacsony magnézium tartalma segít megelőzni a struvit kövek kialakulását. Ha az állat kevesebbet iszik, akkor a vizelete koncentráltabbá válik és a benne lévő ionok könnyebben képeznek kristályokat.
-fertőzéses húgyhólyaggyulladás: a normál vizelet steril. Fertőzés esetén a baktériumok hatására növekszik a vizelet pH-ja és így könnyebben alakulhatnak ki struvit kövek.
-Mindig figyelembe kell venni az egyedi eltéréseket is, így például a burmai vagy a perzsa fajták hajlamosabbak a húgykövességre.
 
Macskákban a húgykövesség kialakulásának a kockázata nagyobb a lakásban tartott. Elhízott és az ivartalanított állatoknál.
A húgykő típusának az azonosítása fontos, mivel a kezelés a kő összetételétől függ.
-gyógyszeres kezelés: antibiotikumok a lehetséges húgyhólyag fertőzés kivédésére, gyulladáscsökkentők a húgyutak gyulladásának csökkentésére, illetve a vizelet pH-jának módosítására szolgáló szerek
-kezelés táppal: néhány kőtípus, mint például a struvit, feloldható speciális táp etetésével (pl. Royal Canin Urinary S/O). Az ilyen tápok általában kellően magas nátrium tartalmúak, ami megnövekedett vízfelvételt okoz és így hígul a képződő vizelet, csökkentik a vizeletben megjelenő ásványi anyagok koncentrációját, és savanyítják a vizeletet.
Az ammónium-urát és a cisztin kövek szintén feloldhatóak. Ehhez olyan táp kell, ami lúgossá teszi a vizeletet (pl. Royal Canin Renal).
 
Megelőzés:
-Miközben néhány állatnál életében egyszer alakulnak csak ki húgykövek, másoknál visszatérhet, akár többször is.
-Célszerű a napi tápmennyiséget több kisebb részletben kedvencünknek adni, így elkerülhető a vizelet kémhatásának ingadozása.
-Biztosítson mindig friss, tiszta ivóvizet állatának, mivel a gyógytápok fogyasztása során kedvence többet fog inni és többet is fog vizelni, ami kedvező hatással van a húgyutak egészségére.

Mindezek szem előtt tartásával biztosak lehetünk abban, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk házi kedvencünk egészségének megőrzése, védelme érdekében. 
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu