NEO-VET ÁLLATORVOSI RENDELŐ
ELÉRHETŐSÉG
9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
+36-30/235-8679
NYITVA TARTÁS
Hétfő - Péntek: 9-12 h és 14-19 h
Szombat: 9-12 h

Hogyan gondoskodhat kedvencéről

A kutyák védőoltásáról

2010.11.04.

Miért van szükség védőoltásokra?
Kedvenceinkre rengeteg kórokozó leselkedik, melyek súlyos fertőző betegségeket, akár elhullást is okozhatnak. A legtöbb betegség ezek közül még akkor is nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható, ha az állat idejében szakszerű ellátásban részesül, ezért a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, gyakran az egyetlen lehetőség. A megelőzést pedig a rendszeres védőoltások alkalmazása jelenti. Az oltások elmulasztása miatt még mindig sok kutya betegszik meg és esik áldozatul a különböző kórokozóknak. Az állatok vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott kutyák a többi kutya számára is fertőzési forrást jelentenek.

A kölyökkutyák vakcinázásáról, azaz mikor kell az első védőoltást beadni?
A kölyökkutyák az anyaméhen belül, illetve az anyatejjel bizonyos mennyiségű ellenanyagot kapnak a szukától, amelyek a szuka immunizálásától is függően, általában a kölykök 6-8 hetes koráig a szervezetben keringve védik a kölyköket a fertőzésektől. Ezeknek az ellenanyagoknak a jelenléte azonban egyúttal a védőoltás által kiváltandó hatást is károsan befolyásolja. Emiatt az első oltás a kölykök 6-8 hetes korában esedékes, ilyenkorra ugyanis már jelentősen lecsökken az anyától kapott ellenanyagok szintje, ami egyúttal a kölykök fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságát is jelenti. A kölykök ebben az időszakban nem érintkezhetnek más kutyákkal, azaz nem szabad őket utcára levinni sétáltatni!

Az oltások adta védettség csak akkor teljes és megbízható, ha két hetes idő-1 közzel a szervezetet "emlékeztetjük" ismétlő oltásokkal, így a memóriasejte megfelelően rögzítik az immunitást. Ezért az utcai séták tilalma a 3. oltás után 1 héttel szűnik meg.

Általánosságban elmondható, hogy a fertőző betegségek első tünetei gyakran annyira jellegtelenek, hogy észrevétlenek maradnak a tulajdonos előtt, és mire a kutya már szemmel láthatóan megbetegedett, késő a segítség. A már megkapott vírusos betegségek ellen ugyanis oki terápiával sajnos nem rendelkezünk, a tüneti kezelés pedig általában minden igyekezet ellenére sem jár eredménnyel. Ezért van kiemelkedő jelentősége a megelőzésnek, azaz a vakcinázással való védekezésnek.


Kötelező védőoltások
Veszettség: A veszettség nem csak a melegvérű állatok, hanem az ember életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegség. Közegészségügyi és állategészségügyi jelentősége miatt hatóságilag kötelező minden 3 hónapos életkort betöltő kutya veszettség elleni vakcinázása, egy éves kor alatt kétszeri, egykomponensű vakcina alkalmazását írják elő, az emlékeztető oltás évente egyszer kötelező 2004. január 1-létől az ebek féreghajtóval való kezelése is kötelezővé vált, szintén köz- és állategészségügyi indokból, a veszettség elleni éves oltásokkal egyidejűleg.

A feltétlenül javasolt védőoltások
Noha a védőoltásoknak köszönhetően napjainkra jelentősen visszaszorultak a korábban járványosan előforduló megbetegedések, a nem oltott állatok állandó fertőzési forrást jelentenek kedvenceink számára
A legtöbb fertőző betegség minden életkorban veszélyezteti kutyáink egészségét, de a fiatal állatok szervezete még sokkal érzékenyebb a magas lázra, illetve a hányás, hasmenés okozta következményes kiszáradásra.

A feltétlenül javasolt védőoltások:
PARVOVIRUSOS BÉLGYULLADÁS  SZOPORNYICA RUBARTH-KÓR/FERTŐZŐ MÁJGYUL¬LADÁS  LEPTOSPIROSIS  CORONAVIRUSOS BÉLGYULLADÁS  KENNEL-KÓHÓGÉS, PARAINFLUENZA

Egyéb ajánlható védőoltások: MICROSPORIASIS  LYME-KOR  HERPESZVIRUS-FERTŐZÉSA rendelőben alkalmazott oltási program

 

 

A kölyök életkora Oltás Egyéb kezelések
6 hetes parvovírus elleni oltás vagy paravírus + coronavírus  elleni oltás vagy parvovírus féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
8 hetes kombinált oltás: parvovírus + szopornyica + fertőző málgyulladás  + leptospirosis elleni oltás
 
féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
 
10 hetes kombinált oltás ismétlése féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
12 hetes veszettség elleni oltás - kötelező! féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
9 hónapos veszettség elleni oltás - kötelező! féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
+ 2 hét kombinált oltás ismétlése féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
1 év múlva, majd évente egyszer veszettség elleni oltás - kötelező!
kombinált oltás ismétlése
féregtelenítés + külső
élősködő elleni kezelés
     Az oltásokat kiegészítő, egyéb rutinszerűen javasolt kezelések:
Féreghajtás: A kölyökkutyák gyakran már az anyaméhen belül, illetve a születést követő időszakban az anyatejjel, az anyakutya és az alomtest vérek bélsarából fertőződnek bélféreg-petékkel Ezért valamennyi kölyök kutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.

Az orsóférgek már a kölykök 5-6 hetes korában súlyos fertőzést okozhatnak A féreg-anyagcseretermékek a védőoltások hatékonyságát rontják Ezért célszerű legkésőbb a védőoltások megkezdésekor a féregtelenítést is megkezdeni Ideális esetben a kölyköket 2 hetes életkortól kezdve már az alomban féregtelenítik a szukával együtt A féregtelenítés a férgek szaporodási és fejlődési ciklusát figyelembe véve 2 hetes időközzel mindaddig ismétlendő, ameddig a bélsárban férgek vagy féregízek fellelhetők Fontos, hogy vemhesítendő anyakutyánkat is megfelelő hatóanyagú készítménnyel féregtelenítsük a vemhesítés előtt, illetve a vemhesség félidejében, valamint a várható ellés előtt 2 héttel.

A féregtelenítés a veszettség elleni oltásokkal egyidejűleg évente egyszer hatóságilag is kötelező, a felnőtt kutyák féreg hajtása azonban 3 havonta mindenképpen javasolt Az együtt tartott állatokat (kutyákat, macskákat) mindig célszerű egyidejű leg kezelni féreghajtóval Különböző szájon át beadható pasztákés tabletták állnak rendelkezésünkre.

A bélben élősködő különböző férgek az emberre is veszélyesek, az állatok simogatáskor bármikor kerülhetnek a kezünkre féregpeték Ennek kiemelt a jelentősége a gyermekeknél és az idős embereknél, (vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél) A férgek fejlődésük során a szervezetben vándorolva különböző szervi károsodásokat, allergiát, akár vakságot is okozhatnak.


Külső élősködők elleni védekezés
A bolhák mászkálásukkal, csípéseikkel nemcsak nyugtalanítják kedven¬ceinket, hanem a szervezetet allergizálva súlyos bőrgyulladást okozhatnak Az ellenük való védekezés azért is fontos, mert a bolhák galandférgek köztigazdái és terjesztői is, amely galandféreg az emberre szintén veszélyes A kedvenceinken lakmározó bolhák tartósan ugyan nem telepednek meg az emberen, csípésük azonban ugyancsak kellemetlen Különböző készítmények állnak rendelkezésünkre, hogy állataink albérlőit kiköltöztessük, nem szabad azonban megfeledkeznünk az állat környezetében, fekvőhelyén és akár a lakásban tanyázó fejlődési alakokról sem.

Napjainkban rengeteg a kullancs, és egyre nagyobb a különböző kórokozókkal fertőzött kullancsok száma A kullancsok a vérszívás során az állatok, vagy az ember szervezetébe öklendezik fertőzött béltartalmukat A kullancsok és az általuk terjesztett betegségek elleni védekezésben a kullancsok távoltartása a legfontosabb különböző spray-k, nyakörvek, spot-ok és egyéb készítmények közül választhatunk Egyik szer esetében sem garantált a 100 %-os hatékonyság, ezért nagyon fontos kedvencünk (ős magunk) napi átvizsgálása, és az esetleges kullancsok mielőbbi szakszerű eltávolítása Mellőzzük olajok, krémek használatát az eltávolítás során, mert ezek hatására a kullancs fuldokolni kezd, és az esetlegesen fertőzött béltartalmat a szervezetbe öklendezi Fontos az is, hogy az eltávolítás során a kullancs potrohát se nyomjuk össze. Különböző csipeszek és kullancs-eltávolító kanalak vannak már forgalomban


Gyakorta felmerülő kérdések
„Kullancs elleni oltást szeretnék..."
A kullancsok több betegséget terjesztenek, de ezek közül jelenleg csak a Lyme-kór ellen van forgalomban hatékony vakcina Az un babesiosis ellen oltóanyag sajnos nem áll rendelkezésünkre A gyógykezelésre hasznait hatóanyag ugyan 4-6 hetes védettséget nyújt az újabb Babesia-fertőzés ellen, azonban e rendkívül kellemetlen injekció rutinszerű alkalmazása megelőzési céllal mellékhátasai miatt vitatott A kullancsencephalitis előfordulása háziállatainkban ritka, csak emberek szamara fejlesztettek ki vakcinát Ezért a kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésében mindennél fontosabb a kullancsok távoltartása különböző készítményekkel.

„Találtam egy kutyát, nem tudom, oltva van-e..."
Talált, befogadott kutyák esetében mindig azt feltételezzük, hogy nem rendelkezik oltásokkal A kutya életkorától függően részesül az alapimmunizálasban.

„Csak az udvarban van a kutya, nem szokott az utcán sétálni..."
Sajnos kutyánk akkor is fertőzésveszélynek van kitéve, ha nem érintkezik más kutyákkal, nem sétáltatjuk utcán A környezetben ugyanis hosszabb-rövidebb ideig túlélnek a fertőző betegségek kórokozói, így az utcán járva cipőtalpon, ruhán, különféle tárgyakon hazavihetjük azokat Ezért nagyon fontos, hogy ezeknek az állatoknak biztosítsunk vakcina adta védettséget nemcsak a veszettség, hanem az egyéb fertőző betegségek ellen is.

„Nem lesz lázas a kutya az oltás után?" az oltások mellékhatásairól
A legtöbb oltóanyag beadass helye a laza bór alatti kötőszövet Az injekció beadása tényleges fajdalommal nem jár. Egészséges állatokban a vakcinára adott immunválasz, az ellenanyagok termelése par tized fokos hőmérséklet emelkedés okozhat, ez azonban tünetekben nem mutatkozik


Felnőtt kutyáink védőoltásairól, azaz miért fontos az évenkénti emlékeztető oltás?
A kölyökkorban ismétlő oltásokkal kialakított védettség nem tart örökké Az évente ismételt un emlékeztető oltásokkal kell szinten tartanunk a szervezetben keringő ellenanyagok mennyiségét, ezáltal a szervezet immunrendszerét felfrissítve biztosíthatjuk kutyaink megfelelő ellenálló képességet egész évben Az évente egyszeri oltás alkalmat arra is, hogy az állatorvos ellenőrizze az állat egészségi állapotát


 
Cím: 9025 Győr, Kossuth L. u. 44.
Telefon: +36-96/321-103
Mobil: +36-30/235-8679
E-mail:
Weboldal: www.kisallatorvosgyor.hu